Sociale veiligheid
Pesten op school en weerbaarheid
Er is een duidelijk verschil tussen pesten en plagen. Het is niet erg wanneer een leerling af en toe geplaagd wordt. Het is een onderdeel van het volwassen worden en het is goed dat een leerling leert om weerbaar te worden. Weerbaarheid vinden we een belangrijk thema in de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen. Voor de leerlingen van groep 6 wordt ieder jaar een weerbaarheidstraining van tien lessen gehouden door een extern bevoegd trainer. Hieraan is ook een ouderavond gekoppeld. In groep 7 worden preventielessen Meidenvenijn ingezet.
We zijn alert op signalen van pestgedrag. D.m.v. observatie en vragenlijsten die kinderen invullen signaleren we pesten vroegtijdig. Voorkomen en bestrijden van pestgedrag doen we echter samen! Wanneer uw kind thuis aangeeft dat er sprake is van pesten, neem dan contact op met school. Het eerste aanspreekpunt is de groepsleraar. Er is ook een anti-pestcoördinator aangesteld. Op onze school is dat juf Anneke van Doornik.
De uitslagen van vragenlijsten over sociale veiligheid vindt u op deze site onder het kopje onderwijs-vragenlijsten. Informatie over het pestprotocol en de anti-pestcoördinator kunt u vinden via de onderstaande links:
Verder hanteren we op school een protocol Sociale Veiligheid. Daarin zijn de schoolafspraken, sanctiebeleid en schorsing, pestprotocollen en taakverdelingen opgenomen. Dit protocol is ter inzage op school beschikbaar.